Konserter 2016

 A

TEEMU VIINIKAINEN SOLO

 

Onsdag 27.7.   19.00

Café Köpmans,  Nagu

18.00 euro

 

Teemu Viinikainen gtr

 

Gitarren är ett otroligt mångsidigt instrument som ger ifrån sig magiska harmonier och sjungande melodier. Med små hjälpmedel får man den att låta som en gitarrorkester! I Teemu Viinikainens solokonsert kommer vi att få höra alla dessa och programmet består av ett mångsidigt sortiment från jazzens hörnstenar till slaviska stämningar. På menyn står ett stopp i gitarrens magnifika värld.

 

 

B

FESTIVALÖPPNING & JAMSESSION

 

Onsdag 27.7.    19.00

Restaurang Hjalmar’s, Korpo

Fritt inträde

 

Host: Luumu Kaikkonen

 

För att inte helt bli betonerade i våra traditioner har vi valt att flytta invigningen av årets Korpo Sea Jazz till onsdagen och till ett senare klockslag. Denna gång bjuder vi på musik hela kvällen och har bett en grupp av årets Korpo Sea Jazz musiker att komma tidigare till Korpo enkom för denna jamsession och invigningen av årets festival. Som värd för festivalens första jamsession domderar Ilkka ”Luumu” Kaikkonen. Kanske blir detta något av en nostalgisk ”Kvällen på Forellen” som konserttiteln skrevs år 1990 då det ännu jazzades lite mera småskaligt i Korpo!

 

 

C

KORPO SEA JAZZ HOUSEBAND

 

Torsdag 28.7.    11.00

Korpo torg

Fritt inträde

 

Korpo Sea Jazz Houseband feat. Mikko Pellinen b, Aki Rissanen pno

Matias Långbacka trp

Luumu Kaikkonen gtr

Bosse Mellberg drs

 

Husbandet underhåller sin vana troget både dem som vill och dem som inte kan undvika att bli underhållna. I år förstärks Korpo Sea Jazz Houseband av Mikko Pellinen, konstnärlig ledare för årets festival och av Aki Rissanen vid pianot. Vi ses på torget!

 

 

D

KORPO SEA JAZZ HOUSEBAND

 

Torsdag 28.7.    14.30

Nagu hamn

Fritt inträde

 

Korpo Sea Jazz Houseband

Se konsert C

 

Semesterfirarna och båtfolket får igen sin jazzdos då Korpo Sea Jazz Houseband vräker på i gästhamnens terrasscafé. Vi ses i vimlet!

 

 

E

HUVUDKONSERT (två orkestrar )

UNIO ENSEMBLE

NUANCE

 

E-BUFFÉ 

Under den 1 timme långa pausen serveras en buffé åt förhandsbeställda

17 euro

 

Torsdag 28.7.     19.00

Kommunalgården, Korpo

25 euro

 

Unio Ensemble

Manuel Dunkel sax

Jere Haakana gtr

Aki Rissanen pno

Ville Pynssi drs

Mikko Pellinen b

 

Unio Ensemble är en orkester vars program består av pärlor inom konstmusiken, vilket är ett undantag för jazzband. På Korpo Sea Jazz-konserten får vi höra Mikko Pellinens ny arrangemang av  Jean Sibelius aningen mer okända verk. Utöver Sibelius verk utgörs orkesterns program av 1800- och 1900-tals musik, till exempel Maurice Ravels, Erik Saties och Edvard Griegs verk. Den bärande tanken i arrangemangen har varit bevarandet av de stilfrågor som är centrala för jazzmusiken, såsom utnyttjandet av typiska rytmiska karaktärsdrag och improvisationsavsnitt. Bandet tolkar materialet på samma sätt som original jazzverk, med ett friskt och svängande grepp.

 

Ca. kl 21.00

 

Nuance

Kasperi Sarikoski trb

Jere Haakana gtr

Artturi Rönkä pno

Vesa Ojaniemi b

Joonatan Sarikoski drs

 

I Kasperi Sarikoskis & Nuances musik möts en artistisk mognad och en orädd ungdom.  Kvintetten kombinerar jazzmusikens element till moderna rytmer och sound på ett visionärt sett och de tar sina influenser på ett mångsidigt sätt från allt från indie rock till elektronisk musik. Kvintettens palett inkluderar ett stort utbud av nyanser och toner, som produceras med akustiska och elektroniska instrument och effekter. Slutresultatet är ett unikt bandsound som utgör ett underlag för trombonisten Kasperi Sarikoskis kompositioner. Bandet fick i fjol uppmärksamhet med debutalbumet Essence, som fick beröm från både lyssnare och kritiker. I konserten spelas musik från denna skiva samt nyare, ännu opublicerad produktion.

 

 

F

JAMSESSION

 

Torsdag 28.7.   23.00

Restaurang  Buffalo

 

Host: Teemu Viinikainen

 

En massa musiker i Korpo. Det här kan bli vad som helst. Artisterna testar sina gränser. På scenen  märkliga instrument- och musikerkombinationer som kanske aldrig upprepas eller som senare blir ett nytt band!

 

 

G

TRIO RAINBOW

 

Fredag 29.7.     13.00

Korpo serviceboendet

Fritt inträde

 

Trio Rainbow

Matias Långbacka trp

Luumu Kaikkonen b

Felix Holmberg drs

 

Kommer inte Moses till berget så kommer berget till Moses och tvärtom! Trio Rainbow, enkom sammansatt för denna konsert på Regnbågens innergård. Förutom musiken vill vi att en riklig publik skall bidra till en minnesrik dag för kunderna på Korpo Serviceboende. Välkommen!

 

 

H

Bigbandlägrets avslutningskonsert

 

Fredag 29.7.    14.00

Brandkårshuset i Pargas

8 euro

 

Samtidigt som Korpo Sea Jazz festivalen ordnas ett läger i bigbandsmusik i Pargas. Läget avslutas med en konsert där såväl elever som lärare uppträder.

 

 

I

AVARA

 

Fredag  29.7.     17.00

Korpo kyrka

25 euro

 

Avara

Teemu Viinikainen gtr

Jarmo Saari gtr

Jukka Perko sax

 

Jukka Perko och Avara är, som namnet säger, ett öppet sätt att närma sig musiken. Detta band är redan i instrumentvalen unikt och alla medlemmar är karakteristiska och identifierbara virtuoser i sig.  Avara blandar de teman och solon de gemensamt komponerat så att det blir en färsk kraftdryck för lyssnaren och helheten kryddas till en upplevelse med noga utvalda covers. Det kraftigt berättande uttrycket gör styckena till ett slags jazznoveller, små historier, som på ett kittlande sätt balanserar i spänningen mellan dröjande och kraftig frammarsch.

Visuellt sett är Avaras prestation en musikmässig svartvit bild, jazz noir, men skapad med den nyaste tekniken. De klassiska skönhetsidealen är ständigt närvarande, men riktningen är mer framåt än bakåt.  Och även om Avaras musik bärs upp av en naturlig melankoli, erbjuder den lyssnaren samtidigt förbehållslöst hopp. Resultatet är ett djupgående uttryck, som fyller utrymmet och greppar lyssnaren med sin interna kraft.

 

 

J

JOONAS HAAVISTO

 

Fredag 29.7.     19.00

Korpo Gård

20 euro

 

Joonas Haavisto pno

En del av konserten

Teemu Viinikainen gtr

Jukka Perko sax

 

”A stunning pianist. Every tune sounds excellent”!

-Japan Jazz

 

Pianisten Joonas Haavisto spelar i många orkestrar, varav trion med hans namn har haft det mest bråttom. Haavisto gav på våren ut skivan oku, som har fått flera femstjärniga bedömningar i de inhemska tidningarna samt utmärkta vitsord i de största jazzpublikationerna i Japan. Också Apple Musics globala A-list valde stycket Frozen på det nya albumet bland de bästa jazzkompositionerna 2015–2016.

Joonas Haavisto har även haft framgångar i internationella jazzpianisttävlingar, men har mera sällan uppträtt ensam under de senaste åren. I Korpo avhjälps detta, när Haavisto i sin solokonsert spelar sina nya kompositioner, i vilka vi på Korpo Gård kan höra den linjerena Swan-slörens magi som det kraftiga bruset av vågorna mot Kap Horn. I konserten får vi även höra Teemu Viinikainen och Jukka Perko som Joonas gäster.

 

 

K

ENQ

 

Fredag 29.7.    19.00

Restaurang Grännäs, Hotell Stallbacken. Nagu

20 euro

 

ENQ

Emil Nordström gtr

Anders Sjölind trp

Sebastian Smeds pno

Zacarias Holmqvist b

Felix Holmberg drs

 

ENQ:s musik är väl rotad I den nordiska jazztraditionen med influenser från visa till Lars Jansson och Peter Asplund. Låtarna framförs med gediget hantverk och med kunskap om jazzmusikens amerikanska historia och tradition. Smäktande ofta melodiska melodier, i olika kombinationer av trumpet, gitarr och piano invävda i lågmälda klanglandskap varvas med modernt urbant sväng och personliga tolkningar. Gitarristen Emil Nordström och trumpetisten Anders Sjölind har komponerat det mesta av kvintettens material. Vid konserten framförs låtar från ENQ:s första skiva men också helt nytt material ingår i programmet.

 

 

L

BOWMAN TRIO

 

Fredag 29.7.     19.00

Båtmuseet, Näsby Houtskär

18 euro

 

Bowman Trio

Timo Nikku trp

Joonas Tuuri b

Sami Nummela drs

 

29 maj 1953

Toppen på Mount Everest, 8850 m

Vi var på cirka 8400 meter med Hillary när hans syrgasflaska plötsligt gick sönder. Stigningen hade varit tung och Hillary skulle inte ha klarat sig utan extra syre. Vi turades om med min kvarvarande syrgasflaska och visste att den skulle bli tom snabbare än vi ursprungligen planerat. 100 meter före toppen räckte jag Hillary min syrgasflaska, han lyfte den utmattad mot ansiktet och andades tungt en stund. Han sänkte ner flaskan i snön och vände sig mot mig. Syrgasflaskan var tom. Jag lyfte upp Hillary som mådde dåligt och bar honom längs den branta frusna åsen och stannade för att kippa efter andan mellan varje steg.

 

Klockan 11:30 hade vi nått världens tak; VI HADE BESEGRAT MOUNT EVEREST.

 

  1. Bowman

 

När man ger en jazzmusiker fria händer att beskriva sin konst kan det resultera i en dylik text. Ordförandes kommentar.

 

 

M

AILI IKONEN

 

Fredag 29.7.    21.00

Gjallarhorn. Korpo

25 euro

 

Aili Ikonen

Aili Ikonen voc

Mikko Karjalainen trp

William Suvanne sax

Tuomas J. Turunen pno

Mikko Pellinen b

Mikko Arlin drs

 

Finlands ljusstarkaste jazzsångerska Aili Ikonen uppträder med sitt band och spelar stycken från den pinfärska Laulan-skivan. Inspirationskällorna för den nya skivan har varit amerikanska jazzklassiker samt den finländska jazz-schlagertraditionen. Den helhet som skapas av sångerskans fantastiska röst och det svängande bandet är i egen klass när det gäller inhemsk jazzsång. I konserten får vi höra Ikonens och basist-kompositören Mikko Pellinens nya kompositioner, till vilka orden skrivits av beryktade låtskrivare såsom Hector och Timo Kiiskinen vid sidan av Ikonen. Förutom de nya styckena ryms även några lånade melodier med nya översättningar med. På konsertscenen ser vi vid sidan av Ikonen en kvintett som utgörs av unga toppar inom inhemsk jazz och som ursprungligen förenade sina krafter med Ikonen på albumet Tribute to Ella.

Aili Ikonens tre tidigare konserter i Korpo har blivit snabbt slutsålda. Antagligen kommer detta även att ske nu. Ikonens sång blev bekant för alla tv-tittare i Finland i december 2015 när hon uppträdde som sångsolist på slottsbalen.

 

N

JAMSESSION

 

Fredag 29.7.    23.00

Restaurang Hjalmar´s

Fritt inträde

 

Host: Manuel Dunkel

 

Man får aldrig nog av den energi med vilken sk. jazzstandards piskas av jazzeliten. Här finns inga nothäften eller entydiga set-up att hålla sig till. Bekanta låtar i en ofta frenetisk och bubblande nytappning!

 

 

O

PORTSIDE JAZZ

 

Lördag 30.7.   11.00

Skärgårdscentrum Korpoström

Terrassen

Fritt inträde

 

PORTSIDE  12     (11.00–11.45)

Matias Långbacka trp

Manuel Dunkel sax

Sebastian Smeds pno

Mikko Pellinen b

Sami Nummela drs

 

PORTSIDE  13     (12.00–12.45)

Mikko Karjalainen trp

Joonas Haavisto pno

Joonas Tuuri b

Felix Holmberg drs

 

PORTSIDE  14     (13.00–13.45)

Tomi Nikku trp

Kasperi Sarikoski trb

Zacarias Holmqvist b

Ville Pynssi drs

 

Tjära, hamppa och bomullssegel. Till listan måste nog också läggas jazz. Efter att båtarna i segeltävlingen Korpo Runt fått sitt startskott underhålls terrasspubliken av festivalens enastående jazzmusiker. I år har vi sammanställt banden, Portside 12, 13, och 14. Nästan 3 timmar jazz på den soliga terrassen i Korpoström!

 

 

P

Två orkestrar

JOONAS HAAVISTO QUINTET

TRIO DUNKEL-SARIKOSKI-WAHL

 

Lördag 30.7.   19.00

Skärgårdscentrum Korpoström

25 euro

 

JOONAS HAAVISTO QUINTET – In the Spirit of Strayhorn

Mikko Karjalainen trp

Pope Puolitaival sax

Joonas Haavisto pno

Juho Kivivuori b

Ville Pynssi drs

 

Pianisten Joonas Haavisto har samlat ihop sin kvintett av de främsta jazzmusikerna i landet. Medlemmarna i bandet spelar i flera inhemska och internationella orkestrar. Musikerna har gjort en rejäl insats för ensemblen förutom genom att spela även i form av kompositioner och arrangemang.

Legendariska Billy Strayhorn är en av de viktigaste kompositörerna i jazzens historia. Hans långvariga samarbete med Duke Ellington gav över 200 kompositioner och arrangemang, med Take the A-train som ett exempel. Denna och flera andra pärlor i Strayhorns produktion får vi höra i konserten som färska arrangemang av Joonas Haavisto Quintet. På programmet finns även bandmedlemmarnas egna kompositioner som inspirerats av Strayhorn. Vi får alltså njuta av en svängande kväll, för vänner av både den amerikanska guldålderns jazz och finska toppmusiker.

 

TRIO DUNKEL-SARIKOSKI-WAHL

Manuel Dunkel sax

Kasperi Sarikoski trb

Vilkka Wahl gtr

 

Trio Dunkel-Sarikoski-Wahl är en ensemble som kallats samman av Mikko Pellinen, som är årets konstnärliga ledare för Korpo Sea Jazz. Orkesterns sällsynta instrumentation med tenorsaxofon, trombon och jazzgitarr är bekant för dem som gillar west coast jazz från saxofonist-klarinettisten Jimmy Giuffres skivor ”Trav’lin’ Light” och ”Western Suite”. I konserten får vi utöver klassikertrions program även höra utvalda jazzstandarder samt nya stycken som Mikko Pellinen komponerat för denna konsert.

 

 

Q

BUFFÉ

 

Lördag 30.7.   21.30

Skärgårdscentrum Korpoström

 

17 euro

Obs! Buffébordet enbart för förhandsbokade.

 

Efter lördagens konsert (P) och före festivalens avslutande jamsession (R) serverar restaurangen i Skärgårdscentrum Korpoström en buffé. Ett behändigt sätt att få en smakfull energidos före JAMSESSION GRAND.

Antalet kuvert till detta buffébord är begränsat varför vi hoppas ni gör er reservation omgående!

 

R

JAMSESSION GRAND

 

Lördag 30.7.    22.00

Skärgårdscentrum Korpoström

Fritt inträde

 

Host: Mikko Pellinen

 

Korpo Sea Jazz 2016 avslutas med en garanterat fartfylld jamsession. När den nya ståtliga generationen inom finsk jazz stiger upp på scenen tillsammans med det erfarnare gardet för att musicera spontant lönar det sig att komma på plats för att bevittna det. För att lite plagiera en gammal vits om bassosolon är Korpo Sea Jazz avslutande jamsession som en orkan – den kan förutses helt men man kan inget göra när den väl kommer!

image_pdf