Härliga tider!

I motsats till de flesta andra forum klagar vi inte alls. Vi är belåtna och ser framemot en ny fantastisk festival. Det blir en del nya och spännande lösningar. Om någonting fungerar så borde man kanske inte göra ändringar men å andra sidan får festivalen inte bli för rutinmässig. Vi har i programmet passat in både tidigare väl fungerade lösningar men försöker oss också på nya sådana. Publiken har redan vant sig med att huvudkonserten hålls i Kommunalgården i Korpo centrum och också buffébordet under pausen har blivit en viktig del av den helhet som festivalens huvudkonsert står för. Nu vet vi också att huset har maskinell ventilation vilken vi inte tidigare somrar har alls har känt till! I sommar skall den vara påkopplad! -Man lär sig alltid något nytt!

Avslutningskonserten lördagen den 30.7. hålls i Skärgårdscentrum Korpoström och i år med de stora skjutdörrarna öppna mellan restaurangsalen och auditoriet. (Under konserten serveras mat bara på terrassen). Konserter i ett slutet auditorium har betytt att vi bara kunnat få plats för 120 i publiken. Nu kan vi lägga till ca 80 personer. Det här betyder att vi med ett större antal sålda biljetter kan satsa på ett mera påkostat program! Vi är tillbaka i Gjallarhorn i år där Aili Ikonen kommer att äntra scenen. En ny konsertplats för året är Café Köpmans i Nagu. Ett nytt inslag är dagskonserten på äldreboendet Regnbågen i Korpo.

Det blir nu det sjunde året då vi för varje festival separat kallat en ny konstnärliga ledare. Programmet har stilmässigt och till instrumentvalen på ett positivt sätt varierat, kanske just tack vare de olika synerna på ”jazzens väsen”. Korpo Sea Jazz 2016 är Mikko Pellinens festival!
Det har för mig varit ett nöje att arbeta med Mikko och jag passar här på att tacka Mikko för hans insats. Det är också första gången den konstnärliga ledaren inte kommer från huvudstadsregionen då Mikko bor i Karleby.

Ser fram emot att igen se era glada ansikten såväl före, under som efter konserterna!
Vi ses på Korpo Sea Jazz, Skärgårdshavets pärla!

Bosse Mellberg
Korpo Jazz rf
Ordförande

Bästa festivalgäst!

Korpo Sea Jazz är en exceptionell jazzfestival i den finska sommaren. I Korpo verkar allt löpa på som i Strömsö, som det brukar sägas på finska. Ramarna för festivalen är helt enkelt fantastiska. De gemytliga konsertplatserna förenas med ett otroligt vackert skärgårdslandskap. Till och med vädret verkar alltid gynna gästerna på festivalen. Men detta räcker ändå verkligen inte till för en oförglömlig upplevelse, utan något ”extra” behövs ännu. En oförklarlig stämning som inte kan skapas på konstgjord väg. I Korpo känner man den minsann. Därför kommer festivalgästerna och de uppträdande musikerna så gärna tillbaka, om och om. Korpo Sea Jazz har förtjänat sitt rykte som en verklig pärla i jazzfestivalsommaren!

Korpo Sea Jazz har alltid varit en stor inhemsk jazzfest, så också i sommar. Under fyra dagar och kvällar får vi höra finländska jazzmusiker både av det erfarna gardet och unga, fantastiska begåvningar. Publiken erbjuds en möjlighet att njuta av mycket olika konserter, med allt från intima soloföreställningar till den svängande energin hos stora band. Stilmässigt rör vi oss på jazzens vida fjärdar. Vågorna för lyssnarna via ny inhemsk instrumentaljazz och jazzsång till tolkningar av stycken från den outtömliga guldgruvan av jazzklassiker. I år får vi till och med höra jazzbandsarrangemang av Sibelius musik. Jamsessionerna varje kväll och lördagsdagens spontana Portside-ensemblers konserter är ypperliga tillfällen för att på nära håll kunna följa med nya, glada möten i musikväg. Dessa evenemang upprepas inte!

Uppdraget som konstnärlig ledare för festivalen Korpo Sea Jazz 2016 har varit en mycket trevlig och givande erfarenhet. Ett stort tack till Bosse för förtroendet, det har varit en glädje att planera programmet tillsammans med dig! Jag tror att också denna sommars konserter utgör en lyckad fortsättning på Korpo Sea Jazz strålande tradition. Jag ser redan fram emot festivalen med iver!

Välkommen med att njuta av musiken och sommaren!

Mikko Pellinen
Korpo Sea Jazz 2016
konstnärlig ledare

image_pdf