Bästa festivalgäst!

Korpo Sea Jazz är en exceptionell jazzfestival i den finska sommaren. I Korpo verkar allt löpa på som i Strömsö, som det brukar sägas på finska. Ramarna för festivalen är helt enkelt fantastiska. De gemytliga konsertplatserna förenas med ett otroligt vackert skärgårdslandskap. Till och med vädret verkar alltid gynna gästerna på festivalen. Men detta räcker ändå verkligen inte till för en oförglömlig upplevelse, utan något ”extra” behövs ännu. En oförklarlig stämning som inte kan skapas på konstgjord väg. I Korpo känner man den minsann. Därför kommer festivalgästerna och de uppträdande musikerna så gärna tillbaka, om och om. Korpo Sea Jazz har förtjänat sitt rykte som en verklig pärla i jazzfestivalsommaren!

Korpo Sea Jazz har alltid varit en stor inhemsk jazzfest, så också i sommar. Under fyra dagar och kvällar får vi höra finländska jazzmusiker både av det erfarna gardet och unga, fantastiska begåvningar. Publiken erbjuds en möjlighet att njuta av mycket olika konserter, med allt från intima soloföreställningar till den svängande energin hos stora band. Stilmässigt rör vi oss på jazzens vida fjärdar. Vågorna för lyssnarna via ny inhemsk instrumentaljazz och jazzsång till tolkningar av stycken från den outtömliga guldgruvan av jazzklassiker. I år får vi till och med höra jazzbandsarrangemang av Sibelius musik. Jamsessionerna varje kväll och lördagsdagens spontana Portside-ensemblers konserter är ypperliga tillfällen för att på nära håll kunna följa med nya, glada möten i musikväg. Dessa evenemang upprepas inte!

Uppdraget som konstnärlig ledare för festivalen Korpo Sea Jazz 2016 har varit en mycket trevlig och givande erfarenhet. Ett stort tack till Bosse för förtroendet, det har varit en glädje att planera programmet tillsammans med dig! Jag tror att också denna sommars konserter utgör en lyckad fortsättning på Korpo Sea Jazz strålande tradition. Jag ser redan fram emot festivalen med iver!

Välkommen med att njuta av musiken och sommaren!

Mikko Pellinen
Korpo Sea Jazz 2016
konstnärlig ledare