Sommar!

Programhäftet för sommarens festival är färdigt och distribueringen sker som bäst. Affischerna likaså. Vi är tacksamma för all hjälp vi fått med detta. Fotografen Olli Sulin vill vi speciellt nämna. Många av fotografierna i programhäftet är Ollis alster. Tack också till Tiina Kohtaniemi, Tony Lönnbäck, Ari Rosti och Pette Rissanen för hjälpen och det arbete ni gjort.

Det har varit ett nöje att arbeta fram programmet tillsammans med Riitta Paakki som har rollen som konstnärlig ledare för Korpo Sea Jazz 2014. Ett mångsidigt program med ”musik som svänger”, för att låna Riittas uttryck!

Programhäftet kan hämtas på ca 15 olika ställen i Korpo, Nagu, Houtskär, Norrskata, Nötö och Pargas centrum och i Åbo i ”Luckan”.

Programmet 2014 har ju funnits i en kort version här på hemsidan redan sedan vintern men nu har vi också lagt in en konsert- och artistbeskrivning för att hjälpa er att skapa er en bild av den typ av musik, jazz, som de olika konserterna kommer att bjuda på. Biljettbokningen har kommit exceptionellt bra i gång och vi ser redan nu att de flesta konserterna kommer att bli fullbokade långt före festivalen börjar. Vi föreslår att ni läser programmet och bokar er biljetter snarast!

Trevlig sommar! Vi ses!

Bosse Mellberg
Korpo Jazz r.f.
ordförande

Musik som svänger!

Korpo Sea Jazz är en bekant festival för mig – som musiker. Jag har flera gånger spelat i Korpo i olika ensembler och varje gång har bjudit på fina erfarenheter. Stämningen är fantastisk, publiken lyssnar på musiken och uppskattar den. Arrangemangen fungerar och man känner sig välkommen som musiker. Bosse Mellberg frågade om jag ville bli konstnärlig ledare för Korpo Sea Jazz år 2014, och eftersom jag glatt naturligtvis tackade ja, har jag nu fått chansen att se festivalen ur en lite annan vinkel. Åtminstone än så länge har också denna erfarenhet varit fin och jag tror att den fortsätter att vara det ända fram till jamsessionen på lördag kväll i Korpoström.

Någon speciell linje har jag inte följt när jag sammanställt programmet. Jag ville ha högklassiga jazzband till Korpo även i år. Som pianist hade jag gärna bjudit in flera andra pianister till festivalen, men eftersom pianona är så få på konsertställena så lyckades detta inte. Självisk som jag är ordnade jag så att mina egna band får spela sina konserter på Korpo Gård, som är en alldeles spektakulär plats att få uppträda. När programmets pusselbitar började falla på plats förstod jag att det som förenar sommarens artister är en sak som är viktig för mig i musiken, nämligen svängen. Jag kan lova er att varje konsert innehåller musik som svänger.

I musiken och spelandet är det viktigt, om inte det bästa, att man får göra det tillsammans med andra musiker. En av de goda sidorna med det konstnärliga ledarskapet är att man varje kväll får spela med i jamsessioner med helt otroliga musiker. Jag får också lyssna på konserter och njuta av musiken som lyssnare, inte så illa det heller. Mina erfarenheter som konstnärlig ledare har visat att musikerna gärna kommer till Korpo. Jag tror att också publiken märker att musikerna har kul.

Det är ett privilegium att få vara en i ledet i serien av Korpo Sea Jazz-festivalens konstnärliga ledare. Det är en ära.

Riitta Paakki
Korpo Sea Jazz 2014
Konstnärlig ledare

image_pdf