Tillbakablick 2007

Då Korpo Jazz hemsida förnyades var ambitionen att via denna spalt informera alla eventuellt intresserade om hur festivalplanerna framskrider. I all brådska våren 2007 gällde det att få festivalen planerad och organiserad och arbetandet med denna spalt föll långt ner på prioriteringslistan. Nu har det gått flere veckor sedan festivalen och en tillbakablick är på sin plats.
Efter den sista konserten söndagen den 29.7. träffades några av oss arrangörer och försökte lista upp de positiva och de negativa i årets festival. De negativa franska sträcken tänker jag inte redogöra för och de har heller inget med själva det musikaliska utbudet att göra. På den positiva sidan vill vi lista upp t.ex. följande:

En konsert på Utö drar publik och en fortsättning kan bra motiveras. Det var nu andra året en Korpo Sea Jazz konsert hölls på Utö.

Kryssningskonserten Åbo-Korpoström-Åbo fungerade. Slutsålt blev det inte men de som var med hade kul.

Kvällskonserten i Nagu, flyttad från kyrkan till LÉscale’s ”grilltak”, visade sig vara ett bra beslut. Vi vågar tro på Nagu som ett potential för vår verksamhet. I Nagu finns flere krogar och mycket folk.

Den experimentella konserten baserad på improvisation till en för ändamålet gjort film väckte intresse och var väl besökt trots sin sena tidpunkt. Konst med stort K.

Att koncentrera allt musikutbudet till en plats, Skärgårdscentrum Korpoström, lördagen den 28.7. visade sig vara ett lyckat beslut. Huvudkonserten har alltid varit bra besökt och då Swingjammet brakade loss bara ca 40 minuter efter huvudkonserten betydde det att huvudkonsertens publik stannade kvar i Korpoström och jammet blev förutom en musikalisk succé också en publiksuccé.

Under vår inofficiella träff efter den sista konserten var vi också alla eniga om att fortsätta erbjuda, om uttrycket godkänns, mera krävande jazz. Vi kommer inte att falla offer för ett alltför ekonomiskt tänkande och förblindade av Swingjammet bara erbjuda ”säkra kort”. Det rykte vi har som en mångsidig seriös jazzfestival är en följd av ett mångårigt konsekvent målmedvetet arbete. Vi kommer att fortsätta på denna linje. Mångsidig jazz med inhemska musiker. ”Jazz på finska” kallades detta i Hufudstadsbladet. ”Inhemska jazz” skulle vi hellre kalla det. Den tidigare nämnda experimentella konserten vill vi gärna se en fortsättning på. Vad det i praktiken kunde vara är ännu helt skymt i dunklet.

Arbetet med Korpo Sea Jazz 2008 är långt färdigt. Allt är dock inte ännu helt klart. Vi har också redan nu konstaterat att 2009 blir det 20-års jubileum för Korpo Sea Jazz ,- ställer publiken några förväntningar eller gör det bara oss arrangörer lite högtidliga ?

Ett av 2008 projekten är att uppdatera och modernisera vårt medlemsregister.

Trevlig fortsättning på våren !